#10 – Kijken vanuit Rome

In deze aflevering kijken we terug op alle afleveringen van 2017 vanuit het perspectief van een systeemdenker. Martine Verweij, expert systeemdenken, helpt ons daarbij. Achtergrond In 1972 publiceerde de Club van Rome het beroemde rapport “Limits to growth”. De onderzoekers lieten zien dat er een grens was aan de groei van de economie omdat grondstoffen niet oneindig […]

28 december 2017 32:05
Download (MP3)

In deze aflevering kijken we terug op alle afleveringen van 2017 vanuit het perspectief van een systeemdenker. Martine Verweij, expert systeemdenken, helpt ons daarbij.

Achtergrond
In 1972 publiceerde de Club van Rome het beroemde rapport “Limits to growth”. De onderzoekers lieten zien dat er een grens was aan de groei van de economie omdat grondstoffen niet oneindig voorradig waren. Ze publiceerden de resultaten op basis van hun computermodel World3 waarin de interactie tussen het ecosysteem van de aarde, de economie en de mensheid werd gesimuleerd. Dit is wat systeemdenkers doen. 45 na de publicatie van dit rapport gebruiken we deze theorie om terug te kijken op de podcast afleveringen uit 2017: welke verbanden kunnen we zien? Zijn de ontwikkelingen die we hebben besproken veelbelovend of gerommel in de marge? Die vragen beantwoorden we door systeemdenken toe te passen.

Gasten:
Martine Verweij, Green Bridges

Bronnen:
Voor deze aflevering gebruikten we de volgende bronnen: